7 de set. 2011

Els articles de Pep Guardiola a 'El País'


Després d’un tweet de @laiamarques, fa una setmana vaig tornar a rellegir un article de Pep Guardiola a 'El País', titulat ‘Sentirlo’. De fet, no era la primera vegada que el llegia. Ho havia fet tres anys abans, quan estàvem preparant una monogràfic a la revista 'BARÇA'  sobre l’arribada de Guardiola a la banqueta del Barça. Ens va agradar tant, que vam demanar permís a El Pais perquè ens el deixessin reproduir-lo (pdf, pàgines 32 i 33). I és que l’article retrata molt bé com veia (i com veu) Guardiola el futbol.

Ara, però, la curiositat ha anat una mica més enllà i he volgut recollir tots els articles que ell va escriure per al diari. Si la meva cerca no falla, ho va fer entre els anys 2006 i 2007, en plena etapa formació com a entrenador (si es pot dir així a algú que sempe ha vist el futbol com un entrenador), però sense haver debutat encara a la banqueta del Barça B. La majoria són articles sobre l’evolució del Mundial 2006 d’Alemanya, on va fer d’analista, i després n’hi ha un parell més atemporals: després que el Barça perdés la final del Mundial de Clubs, al Japó, i pocs dies més tard que Rijkaard fes jugar una defensa de tres a la Romareda. 

La temàtica és variada i entretinguda, però jo em quedo a les paraules d’elogi que ja aleshores dedicava a la manera de veure el futbol que tenien jugadors com Xavi, Iniesta i Messi. Sobre l'argentí, ja al 2006 tenia les coses clares: "Así es él. Sólo ve la portería de los otros. Es lo que le pide el cuerpo. Se pierde todo lo demás. Ya puede estar sentado. Ya puede recibir de espaldas, solo o acompañado. Perfilado o encarado. Da igual, Messi solo ve los tres palos. (...) Le dan el balón y como si fuera la salida de los 100 metros, y sin necesidad de la pistola y sin salida nula, ahí va. Y cuando va, se encuentra piedras, árboles, puentes y piernas, pero a él le da igual. En su focus on the target solo existe la portería. Es asombroso."

Llegiu-los, llegiu-los.


PD: Si algú troba un article diferent, agrairia que em fes arribar el link per afegir-lo. Gràcies.
La foto la vaig fer durant la gira pels EUA del 2011, després de l'entrenament al FedEx Field.

Share/Bookmark

1 comentari: