18 de juny 2014

L’estratègia digital del Barça, en 10 punts

“No estem en una època de canvis, sinó en un canvi d’època. Ara vivim una revolució social, on la tecnologia es una eina, però l’epicentre és la persona.” Amb aquesta frase començava Didac Lee (@didaclee) la xerrada que va fer en el marc de les trobades #appletreebytes que organitza Apple Tree Communications. A partir d’aquesta xerrada, de menys d’una hora, que es pot recuperar a Youtube, he intentat resumir, a través de les paraules de Dídac Lee, 10 punts clau de l’estratègia digital del FC Barcelona. Són aquests:

La revolució digital: “La digitalització d’una companyia va molt més enllà de la tecnologia i els processos, és una revolució dins de l’empresa. No es tracta de tenir un departament digital cada cop més nombrós i prou, sinó de tenir caps de projecte digitals a tots els departaments del Club, treballant de manera col·laborativa. Ens agrada treballar també amb ‘start-ups’ externes, que s’adaptin a les nostres necessitats de manera àgil.”
“No hem de tenir por a l’errada, tot i que és complicat en una gran corporació (com el Barça). Hem de fer prova i error tantes vegades com puguis, perquè en temes digitals ningú té la veritat absoluta. Una cosa bona és que, en el món digital, si fas una errada la pots corregir de manera ràpida.”

Disponibilitat total 24/7: “(Al Barça) Estem connectats 24 hores i 7 dies a la setmana. Com passa a qualsevol companyia ‘cloud’. Dormim poc. Tenim la mentalitat aquesta i això et permet estar sempre atent per gestionar qualsevol crisi digital.”

La tecnologia al servei de les persones: “Per al Club, el cost de fer físicament un tràmit per a un soci (canvi d’un codi postal, del compte corrent..) és de 12 euros i, en canvi, per via online és d’un euro. Avui, entre un 30 i un 40% dels tràmits es fa ja a través d’internet. El 20% de les alliberacions a través del Seient Lliure es fa a través de l’app que ha dissenyat el Club.”

Hibridació de negocis, també al FC Barcelona: “En el Barça, des del punt conceptual de negoci, fa deu anys vam passar de ser un club de futbol a una empresa d’entreteniment. Ara sembla que estem més a prop de ser una empresa de comunicació per la nostra presència potent a les xarxes i mitjans socials. Cada cop, els negocis evolucionen i són híbrids; la tecnologia accelera aquesta transformació.”

Contingut, contingut i més contingut: “Els grans canals socials volen estar a prop dels generadors de continguts. És una simbiosi. Com millor ens tractin, millor els tractarem i viceversa. Passa amb Facebook, Youtube... Aquest negoci va de generació de continguts: més continguts, més qualitat i més personalització en funció de la segmentació, és igual a més èxit. Hem de fer continguts enfocats a l’entreteniment, explicats de forma diferent i pensats de manera més global.”

Fans vs clients: “Els clubs esportius, enlloc de tenir clients, tenim fans o seguidors. També passa amb Apple, Halrey Davidsson, el Vaticà... Estem més a prop de tenir seguidors que una marca comercial convencional. Nosaltres juguem amb aquest avantatge. Una marca comercial ha d’invertir molts diners en la construcció de marca per crear un vincle emocional entre el seu client i ells, per aconseguir que el client es converteixi en un fan. En canvi, nosaltres tenim això per definició. El nostre repte, en canvi, és aconseguir que aquests fans, uns 300 milions a tot el món, es converteixin en futurs clients.”

La fase de monetització: “L’impacte digital en el compte de resultats del Barça cada cop és més important. Tenir followers està molt bé, però hem d’anar més enllà. En el tema digital, al Barça hem viscut dues etapes: primer, la generació d’audiència i, segon, l’engagement. Ara estem en la fase de monetització.”

El social CRM: “El social CRM em té fascinat, és un dels nostres principals reptes. És una gran base de dades, amb els nostres fans a tot el món (vegeu el projecte Barça Fans). El negoci futur de la nostra organització dependrà en gran part d’això. Es tracta de fer màrqueting ‘just in time’: produir un producte a mida dels nostres consumidors en un lloc concret. La digitalització et permet arribar al consumidor en qualsevol lloc, però també conèixer-lo millor.”

Els jugadors-ambaixadors: “Els jugadors són una extensió de la nostra marca. Són els principals ambaixadors i els altaveus de la nostra marca i estan integrats en el nostre ecosistema. L’estratègia digital del Barça no és una unitat, sinó és un ecosistema organitzat en xarxa, que es retroalimenta i és permeable, on les coses van i tornen. És una de les claus de l’èxit.”

Estratègia fast follower: “Quan tens una marca que té un lideratge, és una bona estratègia ser el ‘fast follower’. Si veus que algú fa una cosa interessant i tu ho fas ràpid, per la potència que tens de marca, el superes. Som els primer en estar no sé on? De vegades sí, i d’altres no. Si hi estem, bé; i si no, no ens obsessionem. Dit això, també hem estat ‘first movers’ en molts llocs. Però no pel fet de fer-ho primer, ho faràs millor.”

Foto: Dídac Lee, amb la imatge dels 100 milions de seguidors del Barça a les xarxes socials (Germán Parga-FCB).

Share/Bookmark

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada