9 de juny 2011

Iríbar, Zubizarreta i Valdés: una història de samarretes

Quan José Angel Iríbar va penjar les botes, al 1980, Víctor Valdés encara no havia nascut. Tots dos són porters, però mai han coincidit en un mateix club. Si qué ha conviscut amb tot dos una altra persona, que serveix de punt de connexió d’aquesta petita història de futbol: Andoni Zubizarreta

L’actual director esportiu del Barça va ser el primer porter que aixecaba una Copa d’Europa defensant la samarreta del FC Barcelona. I, com és sabut, ho va fer lluint-ne una de color verd, al vell Wembley. És una samarreta històrica, que des de fa anys és propietat del ‘Txopo’ Iríbar, un altre il·lustre de la porteria. “Se la vaig regalar a l’ídol de la mava infantesa, Iríbar. Sé que no pot estar en millors mans”, rememorava Zubizarreta a Londres, pocs dies abans de la Champions que s’havia de disputar al nou Wembley. El porter de Zarauz, que va defensar 614 vegades la samarreta de l’Athletic Club, va marcar la trajectòria de Zubizarreta, especialment quan el jove porter basc començava a despuntar a San Mamés, amb Iríbar com a referent per emmirallar-s’hi.

Pocs dies abans de la final de la Champions, Víctor Valdés picava l’ullet a la història, com havia fet ‘Zubi’ molts anys abans. En una entrevista a ‘El País’, li preguntaven sobre l’equipació de la final: De quin color jugarà? “Si em deixen, de verd. A Wembley el porter del Barça ha de jugar sempre de verd per respecte a Zubizarreta i a la final del 92”. Segurament, a aquelles alçades de la història, Valdés, que ja havia tractat amb Zubizarreta abans que aquest tingués un lloc de responsabilitat als despatxos del Barça, ja en duia una de cap. I ho va poder acomplir.


Amb la seva tercera Champions a la butxaca, l’actual porter del Barça va anar a buscar el director esportiu del Club per regalar-li la samarreta que havia lluït aquella nit. En una sala del laberíntic Wembley, Valdés li va fer entrega, amb una extensa dedicatòria inclosa que feia referència al simbolisme del color verd i a la final del 92. Un gest de maduresa, sensibilitat històrica i de respecte a la institució que Andoni Zubizarreta va agrair. Si la història és justa amb Valdés, d’aquí a uns quants anys rebrà la samarreta del futur porter del Barça. 

PD: A la foto de dalt, Zubizarreta, després del partit, atén a la premsa amb la samarreta de Valdés a una mà. Foto publicada al twitter de Toni Ruiz (@Truiz74)






Share/Bookmark

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada