19 de jul. 2011

El Barça a twitter

Feia dies que tenia ganes de fer-ho, però fins avui no m’hi he posat. Volia parlar sobre el Barça i twitter. Fa poc més d’un any i mig que el FC Barcelona hi va entrar de manera oficial. No va ser fàcil la posada en marxa de l’invent dels 140 caracters en clau culé, però ara tampoc bé al cas explicar-ne molts detalls. Després d’alguns dubtes (el soroll pròxim de les eleccions no hi ajudava), el FC Barcelona va obrir tres comptes oficials, segmentats per idioma, una pràctica que generava alguna complicació de gestió i que aleshores no estava gens estesa (el Reial Madrid, per exemple, barrejava, i encara ho fa, espanyol i anglès a @realmadrid) però que posteriorment han seguit d’altres clubs, sense anar gaire lluny l’Espanyol (@rcdespanyol_cat i @rcdespanyol_es).

Abans d’entrar, calia saber com estava representat el Barça en aquesta xarxa social. La sorpresa va arribar en comprovar que un compte no oficial (@f_c_barcelona) superava els 100.000 followers. Algú, de manera anònima, havia començat a llaurar el terreny molts mesos abans. Va ser el Marc Ambit (@marcambit), que tan bon punt va enterar-se que el Barça volia posar-se de manera oficial a twitter, va enviar un e-mail al club oferint la seva col·laboració desinteressada, una acció que encara avui crec que cal destacar. L’acció del Marc va ser degudament explicada i reconeguda a la web del Club. De seguida, aquell compte es va transformar en @FCBarcelona_cat, que naixia amb més de 100.000 seguidors de cop, mentre @FCBarcelona i @fcbarcelona_es agafaven embranzida a poc a poc.

D’aquella època iniciàtica a ara hi ha més de dos milions i mig de followers de diferència. Una mostra clara del creixement del fenòmen twitter i de la presència del Barça a les xarxes socials, on lidera aquest apartat malgrat alguns estudis esbiaixats. I és que és habitual l’errada de comptabilitzar només els seguidors del compte en anglès del club (@FCBarcelona), obviant que gairebé els mateixos tweets es poden seguir en català i castellà en altres comptes. En total, 2.644.202 followers, segons he comptat aquesta nit.

Aquesta consolidació del fenòmen ha anat acompanyat de la proliferació, a començament de 2011, d’altres comptes oficials amb informació segmentada. És el cas dels comptes de twitter de les seccions de bàsquet (@FCBbasket), handbol (@FCBhandbol), hoquei patins (@FCBhoquei), futbol sala (@FCBfutbolsala), així com del Barça B i el futbol base (@FCBmasia). Molt abans, va posar-se en marxa un altre compte (@premsaFCB), d’accés restringit a periodistes, que proporciona informació de servei sobre temes vinculats a la relació entre el Departament de Comunicació del FC Barcelona i els professionals que habitualment segueixen el dia a dia del club.

En paral·lel, la implantació de twitter entre els esportistes, directius, executius i empleats del FC Barcelona ha seguit la mateixa tendencia alcista. De la presència gairebé testimonial d’Andrés Iniesta (@andresiniesta8) i de Ricky Rubio (@rickyrubio9), hem passat a l’eufòria desmesurada dels Moooc mooooooooooc. I fins i tot a un president amb presència a twitter (@sandrorosell). El fenòmen és imparable. Per intentar posar-hi una mica d’ordre, he creat una llista a www.twitter.com/DSaura/FCBoficial, on vaig afegint esportistes, directius, executius i entrenadors del FC Barcelona dels equips professionals (A i B) i fins al juvenil, sempre que hagi pogut verificar l’autenticitat del compte. Ja són més de 50. La vostra col·laboració per completar-la serà benvinguda, deixant un comentari en aquest post o fent-me arribar una menció a @DSaura. Gràcies per avançat. 

Share/Bookmark

1 comentari:

  1. És realment fantàstic que el Barça hagi arribat a tenir tants seguidors. Heu fet una bona feina, sens dubte.

    Moltes gràcies per la menció. Va ser un plaer fer-ho i encara avui és un orgull poder sentir que hi vaig aportar el meu granet de sorra.

    ResponElimina