20 d’abr. 2010

Cap a on va l'Avui?

L'assemblea de treballadors del diari 'Avui' ha convocat una vaga per aquest dijous i divendres. Curiosament, el 23 d'abril es compleix el 34è anivesari del llançament de la publicació, el primer diari en català publicat després del règim franquista. Segons va avançar Economia Digital, la direcció d'Hermes Comunicacions, propietària també d''El Punt' i 'El 9 esportiu de Catalunya', preveu acomiadar 64 treballadors (altres fonts parlen de 65) i retallar fins al 6% el sou de la resta d'empleats. La direcció d'Hermes diu que, de moment, la situació es troba en un procés de negociació.


Malgrat que la direcció de l'empresa s'havia compromès a no fer cap Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) fins, com a mínim, un any després de l'adquisició del 100% de l'Avui, la situació econòmica del rotatiu (amb un dèficit anual de 3 milions d'euros i unes pèrdues de 35 milions generades en cinc anys) sembla que ha fet avançar els plans, quatre mesos despres de la compra del diari.

Canvis profunds
Fruit d'aquest pla de viabilitat, la redacció, que compta amb el suport del
Col·legi i el Sindicat de Periodistes, quedarà escapçada a la meitat de treballadors i desapareixeran departaments com els d'administració o informàtica, tasques que absorbiran els treballadors d'aquestes àrees que ja hi ha a 'El Punt'. Aquesta 'convergència', que ja es fa evident de fa setmanes amb la distribució conjunta d''El 9 Esportiu' i els setmanari 'Presència', es culminarà amb la fusió de les pàgines webs dels dos mitjans i amb el canvi de local (l''Avui' s'instal•larà a la seu d''El Punt', al Raval). De fet, fa dies que alguns dels redactors d'esports de l''Avui' ja s'han integrat a la redacció d'El 9 Esportiu', amb unes condicions econòmiques inferiors a les que tenien.

Fusió de capçaleres?
La situació laboral, emmarcada en un procés de crisi general i d'una profunda reconversió del sector de premsa escrita, convida a obrir interrogants sobre el futur de la publicació i l'estratègia d'Hermes Comunicacions. L'objectiu és fusionar els dos productes ('El Punt' i 'Avui') i tenir una única capçalera potent en català? Si la resposta és afirmativa, sembla difícil comprendre que es desfacin del grup de treballadors més joves, si realment aspiren a un projecte de futur (malgrat que són òbvies les raons que justifiquen l'estalvi econòmic pel comiat). Si la resposta és negativa, sembla difícil que confiïn en revifar una capçalera amb una redacció veterana i desmotivada pels constants alt-i-baixos de la publicació i per les noves condicions laborals i econòmiques.

Share/Bookmark

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada