28 de jul. 2010

Ajuste de cuentas*

Aquest dimarts hem conegut la valoració que l’auditora Deloitte ha fet dels comptes del FC Barcelona de la temporada 2009/10. Ras i curt: el que el 30 de juny eren 11 milions de benefici net (vegeu el pdf) s’han convertit en unes pèrdues de 77.1 milions d’euros (l’altre document). En total, 89 milions que ballen. Un reajustament en tota regla.




Entre la imatge de dalt i la de sota, només han passat 27 dies. També ha canviat la Junta directiva i hi ha hagut temps perquè els auditors –els mateixos que analitzen els comptes del club des del 2003– presentessin les seves conclusions. El club és pràcticament el mateix, però la fotografia no s’assembla en res (a banda que en la diapositiva del dalt les dades són en brut i, a sota, en net). La primera diapositiva recull l'evolució dels resultats d'explotació dels 7 anys de mandat de Joan Laporta, segons la seva pròpia visió, mentre que la de sota analitza el mateix (més l'afegitó dels últims dies de l'exercici 2002/03), però amb el punt de vista de la Junta actual.

Al 2008, durant el màster, vaig fer unes classes intenses de Comptabilitat. Hi vaig posar força interès, perquè no en tenia ni idea i creia que sempre era bo rebre quatre nocions bàsiques d’economia. Avui me n’he adonat que no hi vaig aprendre gaire. Com jo, molts culers són incapaços d’analitzar un compte de resultats, per això ens sobta tant que sigui possible que, en menys de 30 dies, es passi del verd al vermell amb tanta velocitat i sense gaire matisos. Diuen que és cosa de la prudència, que es veu que en el món de la comptabilitat és un valor que cotitza a l’alça. M’apunto la lliçó. A partir d’ara, seré el més prudent de tots. Per molt prestigiós que sigui el ponent, per molts doctorats que tingui, per moltes classes magistrals que hagi fet, per molts idners que hagi fet en el món dels negocis, posaré en dubte qualsevol anàlisi que presenti. He après ha ser prudent. I a no ser innocent.

*Sí, és cert, el titular és en castellà, però no n’he trobat cap de millor en català. Accepto propostes que no modifiquin cap dels significats que té en la versió espanyola.

Share/Bookmark

1 comentari:

  1. ufff quin liu no? Encara no m'has afegit als teus blogs preferits? manelmontilla.blogspot.com

    ResponElimina