El Barça de Guardiola s'ha endut la Lliga més competida dels últims anys o, si més no, de les que jo recordo. Hem passat dies i dies parlant de les opcions del Barça, de 'villaratos', de fitxatges frustrats, de finals de cicles... El debat ha estat intens, de vegades abraonat i, mirat ara amb perspectiva, potser una mica superflu. En canvi, la ressaca ha estat efímera. Ho vaig comentar al twitter: crec que, en cas de derrota a l'última jornada', s'hagués parlat molt més d'aquesta Lliga que no pas ara que l'hem guanyada.
És cert que l'arribada de David Villa, confirmada aquest dimecres, i la immediatesa de les eleccions a la presidència del FC Barcelona han contribuït a reenfocar ràpidament l'objectiu informatiu, però tot i així em resisteixo a oblidar la 20a Lliga de la història del Barça.
Per contribuir a lluitar aquesta amnèsia col·lectiva instantània, m'he proposat recopilar deu aportacions estadístiques (volia trobar-ne 99, però he desistit) que enalteixin l'èxit de la segona lliga de Guardiola:
- Els 34 gols de Messi, que li han donat la Bota d'Or i el Pitxitxi i que han servit per igualar la xifra de Ronaldo a la temporada 1996/97.
- Valdés, que ha jugat tots els minuts de la competició, ha encaixat només 24 gols i ha aconseguit el seu tercer Zamora amb un coeficient espectacular de gols rebuts de 0.63. A més, ha estat 19 partits (la meitat del campionat) sense encaixar cap gol. Per cert, és la primera vegada que coincideixen al Barça, en una mateixa temporada, el Zamora i el Pitxitxi (l’últim precedent d’un mateix equip cal trobar-lo al Deportivo).
- La coincidència del Pitxitxi i del Zamora al mateix equip ajuda a entendre un altre rècord absolut a la Lliga: la diferència de gols (+74).
- La participació aclaparadora del planter, autor del 64% dels gols de l'equip.
- L'aportació de Pedro, que amb 12 gols s'ha convertit en el jugador del planter que n’ha fet més en el seu segon any al primer equip (fins i tot superant Messi).
- El Camp Nou ha incrementat l'assistència un 10% en els partits de Lliga (13% en totes les competicions oficials), amb una mitjana de 77.033 seguidors per partit.
- Rècord de punts a la Lliga espanyola, amb 99, superant els 92 que va aconseguir el Reial Madrid de Capello de la temporada 1996/97. La xifra de 99 punts també pulveritza les dades de qualsevol lliga europea de primer nivell.
- Aquests 99 punts s’han aconseguit gràcies al fet de sumar més victòries que en cap altra edició (31), així com als 13 triomfs fora de casa. En tots dos casos, són rècords absoluts de la història de la competició.
- És la desena Lliga dels últims 20 anys, des que Cruyff va arribar a la banqueta. Per darrere del Barça, en aquests últims vint anys hi ha el Reial Madrid (6), el València (2), el Deportivo i l'Atlètic de Madrid.
- Guardiola, quart entrenador del Barça en guanyar dues lligues consecutives en les seves dues primeres temporades a la banqueta del club, porta un percentage de victòries (72%) impropi d’un esport d’elit al segle XXI.
Malgrat la contundència de les dades, el Barça va haver d’esperar a l’última jornada per certificar el títol. Queda clar, doncs, que no ha estat una Lliga qualsevol, com per deixar-la paracada ja als llibres d’història. Si, a més, tenim present que el rival fins a l’últim partit ha estat el Reial Madrid dels 260 milions d’euros en fitxatges, cal allargar una mica més el brindis.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada